K O S D E G

Helt siden jeg startet denne bloggen har jeg vært fast bestemt på å ikke ta opp temaer som kosthold, sunnhet, dietter osv. Det er mange grunner til dette. For det første har jeg ingen utdannelse innen feltet, for det andre ønsker jeg ikke selv å fokusere på dette og ønsker heller ikke at andre skal det, og for det tredje er dette noe som i mine øyne egentlig ikke har noe med idrett å gjøre. Jeg prøver å unngå temaene generelt i hverdagen, da jeg kjenner det påvirker meg i dårlig forstand. Men det er jo umulig å unngå det helt. Aviser, Instagram, blader eller tv. Uansett hvor du snur og vender deg møter du dette kroppspresset, et perfektpress uten like. Du blir fortalt hva du skal spise, hva du ikke skal spise, hvordan du skal trene og hvordan du absolutt ikke skal trene. Det er en jungel, og alle sier forskjellig. Jeg vet selv hvor lett det er å bli påvirket, så dette er en lek jeg ikke vil hive meg ut i, jeg vil ikke være en del av dette. Men igår var det ei som postet en gammel artikkel på facebook som fikk min oppmerksomhet, og som fikk meg til å tenke litt. Men nærmere enn dette kommer jeg ikke til å komme på disse temaene. 

Samfunnet vi lever i, i dag er rart. Det er veldig mye fokus på sunnhet, helse, kosthold, fysisk aktivitet, trening og alt som hører med. Men samtidig har vi aldri vært rammet av så mange folkehelsesykdommer, lidelser og psykiske plager.
— MK

Slik startet den. Og bare av dette lille avsnittet begynte jeg å tenke. For vi streber etter å trene mest, spise sunt, bevege oss og ha de flotteste kroppene. Uansett hvor bra vi blir vil vi alltid ha et ønske om å bli enda bedre. Hva er egentlig grunnen til dette? Og hva fører dette til? Og hva er egentlig sunt? For logisk sett så skal jo en sunn og aktiv kropp føre til bedre helse. Så hvorfor stemmer ikke dette i praksis? Da er det noe som er galt. Vi i Norge har aldri hatt mer fokus på sunnhet enn vi har den dag idag, men vi har heller aldri hatt så mange folkehelsesykdommer, lidelser og psykiske plager som nå. 

Da jeg spilte håndball sa jeg alltid at jeg skulle slutte den dagen den ikke lengre gav meg den gleden som idretten gav meg da jeg startet, den som fikk meg til å spille med passion og glød. Den samme filosofien løper jeg etter nå. Jeg vil løpe og drive med den treningen som gjør meg glad og som gir meg energi. Det jeg vil frem til er at det er viktig med fysisk aktivitet, men det er enda viktigere at den aktiviteten du foretar deg er noe du liker, noe som gir deg glede og energi. Å ta vare på kroppen din trenger ikke være å løpe fem ganger i uken, eller å trene styrke fem ganger i uken. Du trenger ikke trene som en toppidrettsutøver for å kalle deg selv sunn. Det kan være du trives bedre med å gå tur i skogen, leke med barna på lekeplassen, hoppe på trampolinen, danse?! Gjør det du liker. Nøkkelen til en sunn kropp er bevegelse og glede. 

Når det gjelder mat så sier jeg bare pass. Spis, kos deg, alt med måte. Ikke la maten ta styringen i livet ditt, ha styringen selv. Ikke tenk for mye, lev!

<3 Fornuftige T