Hvordan ser ukene ut?

Som en langdistanseløper, eller som en kommende langdistanseløper, så trengs mengde ikke fart. For all del, du trenger fart men ikke på samme måte som mellom- og kortdistanseløperne. Det som er essensielt for en halvmaratonsløper og maratonsløper er å greie å holde en grei fart over lengre tid. Så viss du har som mål å løpe et maraton på f.eks. 3 timer vil det si at du trenger en snittfart på 4.17 min/km. Det vil igjen si at du må trene på å greie å mestre denne farten over en lengre periode. For deg er det ikke vits å kjøre mange intervalldrag på en fart på 3.30 min/km, for denne farten kommer du aldri til å trenge bruke. Det er nettopp derfor vi tar terskeltest (les mer her), for å finne ut hvilken fart du løper på når du løper på terskel. Og til bedre trent du er til høyere blir farten på denne verdien, og jo raskere kan du løpe uten å bli stiv. 

Det var en liten intro som egentlig ikke har noe med resten av innlegget å gjøre, men allikevel så er det viktig å forstå akkurat dette med terskel. For et av mine største problem er at jeg løper for fort på øktene mine, og det er ikke bra. På intervaller er jeg flink til å ikke ligger høyere enn det jeg skal, men skal jeg løpe meg en 12 km tur for eksempel har jeg en tendens til å ligge for høyt, og derfor ikke få så mye igjen av økten som jeg kunne ha fått.

De to første tingene Ingrid lærte meg var: 

1. Det er bedre å løpe for sakte enn for raskt, både på intervaller og vanlige turer.
2. Drit i kilometertiden, hastigheten, fokuser på pulsen. For pulsen tar hensyn til dagsform, det gjør ikke hastigheten.

Det er jo så logisk og så riktig, men allikevel så vanskelig.  Men nå sporet jeg litt av igjen. La oss ta en kikk på treningsukene mine. 

- mengde, mengde, lett, mengde, mengde, lett -

Etter at jeg begynte å trene med Ingrid har jeg gått tilbake til å telle minutter istedenfor kilometre. Dette var også sånn vi gjorde det i håndballen, men jeg og Birger brukte mer kilometre. Grunnen til dette er rett og slett det jeg nevnte over, at hun vil jeg skal fokusere mer på hvor jeg ligger i puls enn hvor langt jeg løper. Fokuserer du på begge deler, det vil si at du løper etter puls men henger deg også opp i antall kilometre tilbakelagt og hastighet, vil du bryte deg ned de dagene da formen ikke er på topp, fordi du da løper mye langsommere enn du pleier.

Kroppen vår og formen vår går opp og ned, og den kan påvirkes av så mye. Søvn, mat, stress! Så det er viktig å ta hensyn til alt dette. Så forskjellen på en mengdeuke og en lett uke er rett og slett at jeg trener mye færre minutter i en lett uke kontra i en mengdeuke, det vil si færre treningsøkter. Ofte lurer det seg også inn en eller to fridager i disse ukene. Likt for dem begge er at jeg har to dager med intervaller. Vi fjerner ikke intervalløktene selv om det er en lett uke. 

Ukene blir igjen delt opp i:

Lett, Lett, Tung, Lett, Lett, Tung.

Det vil si at mellom hver hardøkt, intervalløkt, kommer det to lette dager. Dette for å restituere kroppen skikkelig før vi igjen kjører på. 

Idag er det intervaller på meg, nemlig 1000 metre. Deilig å tenke på at jeg har to lette dager etterpå :) 

<3 T

Therese NordbøComment