Hvordan legge opp treningen?

Mandag ja. Fremdeles sår hals ja. Nesen er tett ja. Men jeg føler jeg er nødt til å gå videre nå, rette meg opp i ryggen og slutte å klage. I over en uke har jeg syntes synd på meg selv, og det er i overkant lenge, så dette var de siste klageordene fra denne kanten. Så over til noe langt mer hyggelig. Eller hyggelig og hyggelig, iallefall noe langt mer fornuftig. For hvordan planlegges egentlig treningshverdagen min? Hvordan legges den opp? Er alle uker like? Er det tilfeldig?   

Så lenge jeg kan huske har jeg fått treningsprogram skreddersydd til meg. Hvilke økter som skal gjøres, når de skal gjøres, hvilke intensitet jeg skal ligge på osv. Alt har vært bestemt ned til hver minste detalj. Dette har egentlig gjort meg ganske lat, for jeg har sluppet og tenke selv, men for meg har det vært helt perfekt. Jeg fungerer sånn at når jeg får presentert et opplegg så gjør jeg det jeg får beskjed om. Selvfølgelig setter jeg et spørsmålstegn her og der, men i denne treningsjungelen finnes det så utrolig mange veier å gå, og jeg tror personlig at det finnes mange riktige veier, så lenge du holder deg til en. Sier de ikke at det er alle veier fører til Rom? Kanskje ikke alle veiene når det gjelder trening er like bra, men mange er. Og det som passer meg passer kanskje ikke deg. Men jeg tror det er viktig å holde seg til en over en lengre periode. En du trives med og en du ser framgang med. For det å kjøre slalåm mellom forskjellige metoder tror jeg vil gjøre at du bruker lengre tid for å nå målet du har satt deg.

Felles for de forskjellige trenerene jeg har hatt, både innen håndball og løping, er at de alle har delt året opp i perioder, og periodene igjen opp i mindre biter. For i en oppkjøringsperiode trener du ikke likt som du gjør i sesongen, og etter at sesongen er slutt har du som oftest en rolig periode der du ikke trener i det hele tatt.

I håndballen delte vi oppkjøringsperioden opp slik:

Lett uke - Medium uke - Medium hard uke - Hard uke - Lett uke - Medium uke - Medium hard uke - Hard uke osv. 

Da jeg begynte med løping kjente jeg meg godt igjen da jeg ble presentert for denne modellen for oppdeling av ukene:

Mengde - Mengde - Lett - Mengde - Mengde - Lett osv.

Selv om oppsettene er ulike, er prinsippet likt. Å kategorisere ukene slik er ikke bare bra for motivasjonen, det får også kroppen til å respondere, ta til seg treningen. 

Det er i de lette ukene du bygger formen
— Ingrid Kistiansen

De lette ukene kan vær a pain in the ass, og irritere meg grønn. For når du driver med systematisk trening over lengre perioder, og har uker der du trener ganske mye mindre enn normalt føles det absolutt ikke bra. Selv om jeg får mer tid til venner, kroppen får slappet mer av og livet er mer normalt, føles kroppen for det meste tung og dassen i disse ukene. Heldigvis sa Ingrid at hun også kjente på den følelsen når hun drev aktivt, noe som hjalp litt på. Dette kommer av at kroppen blir vandt med å trene hver dag, og kanskje to ganger til dagen noen ganger, og når du da fjerner mange av øktene og også blander inn noen fridager så reagerer kroppen slik. 

Håper dere likte dette lille dykket ned i min hverdan, og imorgen tenkte jeg å se litt mer på hvordan ukene ser ut, heng med :) 

<3 T

Therese NordbøComment