Det rørte meg

 

På onsdag hadde vi vår første løpskveld, jeg og mine samarbeidspartnere. Det gikk over all forventning. Utrolig mye folk. Bra tilbakemeldinger. Og mange nye bekjentskaper. Jeg ble helt rørt når jeg så oppmøte. Det er så kjekt å se at folk interesserer seg, vil lære mer og vil ha tips. Det var stor spredning på de som var der. Noen som trener mye, noen som ikke trener. Noen som bryr seg om hvorfor de trener, andre som bare trener. Noen bruker trening som terapi, andre for å nå et mål. Alle har sin grunn, og hver enkelts grunn er like viktig og ikke minst riktig. Om jeg får lov å si det, så var det som gjorde meg mest glad det var at der var så mange til stede som ønsker å starte, ønsker å løpe, men ikke helt vet hvor de skal starte, hva de skal gjøre, hvordan. Min drøm er å starte opp treningsgrupper for nettopp disse. Egentlig for alle, men spesielt for de som ikke er helt vandt med det. De som ikke har gjort det før, de som ikke føler at de kan eller greier. Det er noe jeg brenner for, noe jeg skal få til. Men jeg vil ikke starte det opp halvveis, så jeg må finne ut spesifikt hva jeg ønsker og hvordan det skal legges opp før jeg forteller mer. Men en ting er sikkert, og det er at det kommer.

Som jeg nevnte i dette innlegget så hadde vi storfint besøk (og da snakker jeg ikke om meg selv). Vi var så heldige å få besøk av Leif Inge Tjelta. Han holdt et foredrag om Utholdenhetstrening av eliteutøvere og folk flest. For en kunnskap han sitter på. Han gikk gjennom blant annet fysiologiske faktorer som er avgjørende for prestasjonsnivået i utholdenhetsidretter, hva som skjer som følge av trening, hvilke soner du skal ligge i når du trener, intervalltrening, løpsteknikk, ja han var innom så mye. Gjennom forskjellige prosjekter har han testet ut eliteutøveres treningsprinsipper på det normale folk, og sett at måten topputøverene trener på gir utrolig godt utbytte hos oss dødelige også, og også for de overvektige som aldri har ofret trening en tanke.

Lånt fra Leif Inge Tjelta

Lånt fra Leif Inge Tjelta

Men allikevel, det jeg syntes var mest interessant var en sammenligning han hadde gjort av treningstimer og mengde på gårsdagens helter og dagens helter. Det viser seg at Brå og Ulvang lå på et litt høyere antall treningstimer det året de ble verdensmestre kontra det Estil og Northug lå på når de ble verdensmestre. Men intensiteten og prosentvis hvilke soner de trente i mest var tilnærmet helt likt. Alle har godt over 70% av timene sine i sone-1, som vil si helt rolig intensitet. Den samme trenden så vi hos kvinnene. Aunli i 81/82 sesongen hadde ca like mange treningstimer som Bjørgen i 09/10 sesongen og Johaug i 10/11 sesongen. Så det jeg prøver å si er at selv om at tiden går, utstyret vi har til rådighet blir bedre og bedre, pengene som spyttes inn i idretten blir mer og mer så trener de som blir best så og si likt som det de gjorde for 30 år siden. Nå er jo jeg litt ekstremt glad i tall og litt nerding, så jeg skal ikke dra dette lengre. Men viss dere noen gang får sjansen å gå å høre på Tjelta, grip den. Bare en liten anbefaling. 

Til slutt vil jeg bare si tusen takk til alle som kom, det var dere som gjorde denne kvelden så perfekt. Jeg gleder meg allerede til neste, da vi får besøk av løpsdronning Ingrid Kristiansen!

<3 T 

 
Therese NordbøComment