Jeg ble utfordret

 

Her en dag ble jeg virkelig utfordret. Ikke en utfordring som bestod i å løfte mest mulig eller å løpe raskest, men en mye dypere utfordring. For meg er dette mye mer krevende enn en fysisk utfordring. Når du må gå inn i deg seg og åpne deg opp personlig, da blir jeg plutselig så sårbar. Og det er noe jeg ikke trives med. Jeg blir redd og beskjeden, og ønsker egentlig bare å trekke meg tilbake. 

Hva setter du mest pris på? Hva er verdifullt for deg?

Jeg ble litt satt ut, hadde ikke helt forventet dette spørsmålet. Kvernen i hodet mitt begynte for fullt å kverne. Runde på runde. Jeg kjente jeg ble litt stresset og klam. Dette krever jo et gjennomtenkt svar. Jeg liker jo å reise. Det er da jeg er i mitt ess. Ja det er det jeg sette mest pris på. Da er jeg glad, da er jeg konstant glad. Eller jobben min kanskje, det er jo ikke alle som har en jobb, og iallefall ikke en jobb de trives så godt i. Nei, det er kanskje litt mer en ting jeg er takknemlig for. Jeg tenkte intenst for å gi et godt svar. Jeg er flink til å bare si noe uten å tenke, men det ville jeg ikke denne gang, jeg ville si noe jeg virkelig stod inne for. 

Familien. Selvfølgelig er det familien min. Familien og vennene mine. Hva skulle jeg gjort uten dem? Livet hadde ikke vært verdt å leve uten. Rett før jeg skulle si dette, ja jeg hadde faktisk åpnet munnen og gjort meg klar, gjorde jeg en helomvending og jeg bruset ut med frihet istedenfor. Jeg ble faktisk overrasket over meg selv (og det skal litt til), for jeg hadde foreventet at familie kom ut og ikke frihet. 

Etter litt betenkningstid ble jeg enig med meg selv om at det jeg hadde sagt virkelig var det riktige svaret for meg. For frihet er noe som rommer alt jeg setter pris på. Hadde jeg mistet friheten min hadde jeg mistet alt. Familien, venner, reiser, jobb, trening, ytringer, bloggen, ja egentlig alt jeg bruker tiden min på er avhengig av at jeg har frihet. Det er egentlig litt rart å tenke på. For hvordan kan jeg sette så stor pris på noe jeg egentlig ikke har valgt selv? Noe jeg store deler av livet mitt har tatt forgitt?

Når jeg tenker på frihet dukker det som oftest opp en vond bismak sammen med takknemligheten. Kontrastene er så store fra å ha denne ufortjente friheten kontra å bli ufortjent frarøvet den. Dette er en smak jeg ofte kjenner på når jeg tenker over hvor godt jeg har det. Du vet når ting går bra rundt deg, og du får alt du noen ganger kunne ønsket deg, da får jeg også ofte en sånn vond følelse inni meg. For hvorfor har jeg det så godt? Hvorfor skal jeg få alt jeg noen ganger kunne tenkt meg? Jeg vet at jeg ikke skal tenke sånn. Jeg vet at jeg skal glede meg over gledene i mitt liv og heller bruke denne gleden og dette overskuddet til å hjelpe andre, men det er ikke alltid så lett det heller. 

Jeg hørte en fin appell her en dag, fra en som er med å driver A21 her i Norge, han sa:

Det vi ikke vet, har vi ikke vondt av. Men nå som vi vet, hva velger vi å gjøre? Hva velger DU å gjøre?

Det synes jeg var kult. For det er nettopp det alt handler om. Hva kan jeg gjøre, hva kan du gjøre, for å gi friheten tilbake til de som er blitt offer for menneskehandel? Visste du at en slave aldri har vært billigere enn den er i dag? I 1809 betalte en slaveeier det som idag ville vært 40 000 dollar. Idag er prislappen på et menneske rundt 90 dollar. Det er under 1000 kr! Hva får du egentlig for 1000 kr i Norge idag? Dette er latterlig. Og nemlig derfor er det jeg ønsker å være med å stå opp mot Human Trafficking (menneskehandel). For mennesker er ingen salgsvare. Og det er så langt fra riktig at mennesker skal tjene penger på å utnytte andre menneskers sårbare situasjoner!

For å gjøre hele denne grusomme saken enda verre, og ikke minst, enda nærmere, er at bakmennene (de som utnytter andre mennesker) har funnet ut at det ikke bare er penger i Norge, men folk i Norge ønsker også å benytte seg av deres tjenester for å gange seg selv. Norge er et perfekt land for denne businessen. Både når det gjelder billig arbeidskraft, kjøp av seksuelle tjenester, kjøpe billige varer og ikke minst se pornografi. Det finnes dessverre mennesker rundt oss som er villige til å betale for å se seksuelle overgrep mot barn. 

Akkurat nå jobber politiet med etterforsking av noe som trolig kan være den største menneskehandel-saken i Norges historie, der over 5000 nordmenn har vært med å utnytte barn.

Så som du ser, slaveri foregår nærmere enn du tror. Til mer jeg hører og til mer jeg ser til mer setter jeg pris på min frihet, på mine folk rundt meg. Jeg har valgt å bruke min stemme for de stemmeløse, bli med da vell..

<3 T