Spenst - lek og moro

 

Fredag igjen. Tenk det. Enda en helg står for tur. Neste uke er det duket for en lett uke, og jeg gleder meg faktisk. I starten hatet jeg virkelig de rolige ukene, men etter at vi har kjørt dette opplegget noen måneder nå begynner jeg virkelig å sette pris på dem. Før det er tid for ny uke må helgeutfordringen komme, og idag har jeg byttet ut intervaller med noe mye kjekkere, men like effektivt. Spensttrening, lek og moro i trapper. Dette er faktisk den absolutt kjekkeste treningsformen jeg vet om! 

Da jeg spilte håndball var dette noe vi gjorde fast en gang i uken, og jeg har etter nyttår prøvd å implementere det mer og mer inn i treningshverdagen min igjen. Men jeg vet jeg må ta steg for steg, og øke forsiktig. Som maratonløper så trengs ikke spensten til Ezinne og sprinterne, eller hekkeløperne. Men det er allikevel vesentlig for å få et godt løpesteg. I og med at jeg er i nybegynnerfasen, eller jeg har akkurat begynt å bygge meg opp igjen, kjører jeg trappen utenfor meg 3 ganger per øvelse. Så kan jeg heller fylle på med flere runder og øvelser etterhvert. Min trapp er på 16 trinn, så jeg legger opp en lett økt etter den. Har du en lengre trapp trenger du kanskje kun 2 runder per øvelse, har du en kortere trapp kan du kanskje kjøre 4. Her er det ingen fasit, og det er så deilig!

Spenst er en type trening som er moro og lett å gjennomføre. Har du en trapp eller en stein, eller en mur eller en kant, så har du et optimalt utgangspunkt for en morsom spenstøkt. Jeg synes at en trapp er det som er mest lettvint, og er derfor det jeg bruker mest. Jeg bor rett ved gamle stavanger stadio, og der har jeg lagt min elsk på en av trappene. Ikke for lang, ikke for kort. Ikke for dyp, men heller ikke for smal. 

En liten obs er at spensttrening ofte er hardere for kroppen enn du føler der og da. Så mye pause er viktig, og start rolig og bygg heller på etter at du har testet økten noen ganger. 

La oss leke! Gjør hver øvelse 3 ganger med en god pause mellom hver runde. Når du er ferdig med en øvelse tar du en lengre aktiv pause (gå litt rundt og rist løs) før du starter på neste:

Øvelse 1:
Løp opp trappen og gå rolig ned.
Her skal du tuche hvert trinn. Husk å vær rett i kroppen og bruk armene aktivt. Kontakttiden med bakken skal være kortest mulig, og stegene lette.

Øvelse 2:
Hopp opp trappen med samlet ben der du tucher hvert trinn.
Fokuser på å land lett og ha kort kontakttid med bakken. Akkurat som om du lander på kull.

Øvelse 3:
Hopp med samlet ben, annenhvert trinn. 
Som for øvelse 2: Kort og lett kontakttid.

Øvelse 4:
Hopp med samlet ben, hvert tredje trinn. 
Som for øvelse 2: Kort og lett kontakttid.

Øvelse 5: 
Hopp med et ben.
Her skal du ha de samme fokusområdene som om du hopper med begge bena, kort kontakttid og så lett som mulig. 
Hvert ben skal gjennomføre 3 ganger opp. 

Øvelse 6: Bonusøvelse
Hopp med samlet ben fire trappetrinn.
Her kan du hoppe 4 trappetrinn, lande mykt og finne balansen før du igjen hopper 4 nye trinn.

Ikke for å mase, men husk å ha godt med pause og husk å lande lett! I pausene skal du gå helt rolig ned, og stå å riste litt løs før du går igang med neste. 

Dette er absolutt ingen fasit, men noe jeg synes er veldig gøy! Kos deg :)

<3 T