Frihet - not for sale

 

Uansett hvor mye jeg reiser. Uansett hvor mye jeg elsker å reise så misliker jeg sterkt reisedagene. Det å sitte i et fullstappet fly. Mye støy. Varmt. Klamt. Kaldt. Lukt. Grining. Kun sitte der. Du styrer ingenting selv. Det er bare sånn det er, og ingenting du kan gjøre med det. Kjedelig. Rastløs. Lei. Irritabel.

På lørdag når jeg satt i flyet på vei hjem tenkte jeg litt over dette her. Hvor barnslig og sutrete jeg blir av å måtte sitte der i flyet. Jeg går virkelig på veggene, og vær minste lyd eller spark irriterer meg. Jeg hater virkelig alt og alle. Fyrer musikken opp til full guffe og tar hetten på hodet. Jeg blir flau av å tenke på det. For tenk at jeg klager. Jeg som har betalt ekstra for å få en av de beste plassene i flyet. Jeg som har fått ekstra benplass. Jeg som har betalt ekstra for å få god mat på flyturen. Jeg som har vært på ferie en uke og levd luksuslivet 24/7. Jeg klager over en 5 timers flyreise. Jeg klager over det andre kaller luksus, kun fordi jeg ikke kan gjøre akkurat hva jeg vil i de få timene der?! Tenk på de som blir frarøvet friheten sin. De som blir frarøvet identiteten sin. Solgt på lik linje som andre produkter vi kjøper. Jeg gremmes faktisk. Men allikevel så tar jeg meg selv i å klage over småting. Små bagateller i hverdagen som egentlig beskriver hvor privilegerte vi er.

Det finnes mennesker som aldri igjen får oppleve å ta egne valg, ha egne meninger og kjenne på friheten.

Jeg har veldig godt av slike timeouter fra hverdagen. Sette livet mitt litt i perspektiv. Jeg mener så absolutt ikke at vi skal gå å smile hele tiden, men vi kan bli flinkere til å sette pris på det vi har, på friheten vår. For det er faktisk ingen selvfølgelighet selv om det er alt for lett å ta den forgitt.

Til helgen skjer noe som står mitt hjerte veldig nært. Mange steder i landet skal det gjennomføres en markering, Frihet21. Dette er en årlig solidaritetsmarkering hvor en mobiliserer en bevegelse av menn og kvinner, unge og gamle til å bruke stemmene sine for rettferdighet og menneskers frihet. Nå på lørdag (11 mars) er det på ny tid for Not For Sale aksjonen der hensikten er å markere motstand mot å kjøpe varer og tjenester levert av ofre for menneskehandelen. Bevisstgjøre, og det å være synlige, er det beste våpenet for å bekjempe det moderne slaveri. 

Vi synes ikke det er greit at mennesker blir solgt som en forbruksvare til norske forbrukere

Det vil være markeringer både i Stavanger sentrum, Kvadrat, Egersund, Åkrehamn, Tønsberg, Drammen og Oslo. Jeg vil være tilstede i Stavanger, og gleder meg til å spre budskapet og gjøre enda flere bevisst på hva som skjer rundt oss. Ser du meg eller noen andre ta kontakt. Jo flere vi er jo flere når vi! 

<3 T