Menneskehandel er moderne slaveri

 

I to tidligere innlegg (HER og HER) har jeg skrevet om mine opplevelser og tanker rundt menneskehandel, og fortalt at jeg (stolt som en hane) kan kalle meg en ambassadør for organisasjonen A21. Men for mange er kanskje arbeidet til A21 veldig ukjent?! Det var iallefall det for meg for kun noen få år siden. For jeg levde i min boble. I min trygge lille verden. Jeg hørte selvfølgelig om krig og fæle hendelser, men alt var så langt borte, så fjernt. Men så ble jeg bevisstgjort på all den menneskehandelen som foregår rundt omkring i verden, og ikke minst, rett rundt øynene mine her i Norge. Boblen min fikk sprekker, alt ble så nære. For tenk om det kjæreste jeg har, mine to søte tantebarn, skulle blitt et offer for dette?! Blitt behandlet som et produkt, solgt gang på gang!

Mitt alt

Mitt alt

Organisert handel med mennesker betegnes som mennskehandel. Menneskehandel er å utnytte barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang, vold, trusler eller ved å utnytte personens sårbare situasjon.
— A21

Menneskehandel er den raskest voksende kriminaliteten i verden. Det som er så praktisk med menneskehandel kontra for eksempel våpensalg, er at mennesker kan selges gang på gang mens våpnene kun gir inntekt en gang. Sammenligner vi det med narkotikasalg, er det mye lettere å frakte mennesker over grenser enn det er å smugle narkotika. 

Norge er både et destinasjonsland og et transittland for menneskehandel, men flesteparten av ofrene kommer fra Øst-Europa og Nigeria. Ofte land der fattigheten er så stor at mennesker gjør alt for et "bedre liv".

Jeg hørte en jente som fortalte at hun hadde blitt solgt av sin egen far, slik at resten av hennes familie kunne ha mat på bordet.  

Statistikken sier at det idag finnes 27 millioner slaver i verden, og dette er flere enn det noen gang tidligere i historien har vert. De sier at hvert 30. sekund blir et nytt menneske offer for det moderne slaveri. Det vil si at iløpet av skrivingen av dette ilegget har 120 nye mennesker blitt offer for det moderne slaveri. Noe må skje!!!

A21 jobber for å bekjempe denne kriminaliteten. De forebygger menneskehandel gjennom å bevisstgjøre og opplyse folk om det som skjer. De har også rehabiliteringsprogram og hjem for ofrene som blir reddet, samtidig som de sikrer rettferdighet gjennom å straffeforfølge bakmennene. 

Jeg tror nøkkelen ligger i bevistgjøring, at dette rett og slett er det største våpenet for å vinne over denne type kriminalitet. For til mer folk som vet, til mer fakta som blir spredd, til vanskeligere blir det å selge disse tjenestene. Alene er jeg liten og svak, men sammen er vi sterke og vi kan bety en forskjell.. 

Helt til slutt ønsker jeg bare å dele en artikkel som kom ut på mandag, der vi får sett dette på nært hold. For en mann i 20-årene er blitt tiltalt for å ha truet sin egen kone til salg av seksuelle tjenester i Bergen. Det skjer over alt, det skjer (les artikkelen HER). 

<3 T